NST – Praktyki – Kinga

(B@sil) Kolejną bohaterką jest Kinga, uczęszczająca do drugiej klasy technikum hotelarskiego. Odwiedzamy ją ich w hotelu Hotel II Guercino (https://www.guercino.it/), który mieści się około dwudziestu minut jazdy trolejbusem od akademika. Na miejscu Kinia zajmuje się przygotowaniem restauracji hotelowej do śniadań. Śniadania wydawane są w formie bufetu szwedzkiego, a pewnie każdy z nas wie, że bufet szwedzki to stół syto zastawiony. Rogaliczki, dżemiki, płatki, miodzik, jajeczko i co sobie jeszcze człek zażyczy. Każdy je to co chce i ile chce. A Kinga bystrym okiem spogląda i sprawdza zapasy na stole, by szanownym gościom niczego nie zabrakło. Kiedy już wszyscy zaspokoją pragnienie i napełnią brzuszki to wnet opuszczają salę, a wtedy zaczyna się „akcja” – porządek musi być! Nasza koleżanka zbiera naczynia i pędzi na zmywak. A tam właśnie jest początek wszystkiego, gdyż jest to miejsce, od którego zaczyna się przygoda w hotelarstwie gastronomicznym. Wszyscy wielcy od tego zaczynali, bo na zmywaku uczymy się pokory. Musicie nam uwierzyć na słowo. Wracając do akcji „porządek musi być”, to Kinga segreguje kubki i kubeczki, szklanki i szklaneczki, filiżanki i filiżaneczki, talerze i talerzyki, miski i miseczki, aby wszystko było na swoim miejscu czyste, lśniące, i pachnące – na następny dzień gotowe. W codziennych poczynaniach wspiera ją koleżanka z Bolonii – Marzena, która tam pracuje. Jest Polką mieszkającą we Włoszech od wielu lat. Kontakty i znajomości zawarte podczas praktyk zaowocują być może późniejszą współpracą lub wypoczynkiem wakacyjnym. Kinga miała małą niespodziewajkę gdyż w pracy wizytowały ją pani dyrektor oraz pani pedagog. Jak wypadła? Sądząc po szczerych uśmiechach na zdjęciu to pewnie bardzo zadowalająco! Oby tak dalej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *