Wiosenne kulinaria

Spotkanie było formą warsztatów kulinarnych. Drogą losowania wyznaczono składy grup oraz dwóch pomocników – doradców

Powstały trzy grupy: jarzynowców, owocowców oraz kanapkowców. Ich celem było sporządzenie sałatek oraz wiosennych kanapek. Zasadniczym novum organizacyjnym była pełna samodzielność w wykonania zadania oraz zadbanie o higienę i porządek świetlicowej kuchni po ukończeniu pracy. Celem zajęć takiego typu jest propagowanie zasad zdrowego odżywiania i jego wpływu na nasz organizm, walka z niejadkami, a także nauka samodzielności życiowej. Grupa kanapkowców, pomimo bardzo młodego składu, obdzieliła wszystkich ogromną ilością kanapek. Tradycyjna degustacja przy wspólnym stole stała się miejscem wymiany zdań i ocen na temat konsumowanych dań-bardzo pozytywnych. Kucharze uwinęli się dość szybko i sprawnie z wykonaniem i zjedzeniem sałatek toteż w drugiej części spotkania realizowano temat związany z papierowymi wycinankami.
relacja i fot. Zbigniew Babiak

Stowarzyszenie Przyjaciół Jugowa realizuje zadanie publiczne Gminy Nowa Ruda pod nazwą: „Prowadzenie Świetlicy profilaktyczno-wychowawczej w miejscowości Jugów”. Zadanie finansowane przez Gminę Nowa Ruda oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Jugowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *