Uczennice Noworudzkiej Szkoły Technicznej na Erasmusie w Grecji

Praktyka zawodowa w Grecji dla pięciu uczennic technikum hotelarskiego z Noworudzkiej Szkoły Technicznej: Agaty Jandzio, Katarzyny Aniszewskiej, Patrycji Wiśniewskiej, Agnieszki Zwolennik oraz Magdaleny Osypki rozpoczęła się w czerwcu br. Uczennice wyjechały w ramach projektu Erasmus plus „Europejska Nowa Ruda” pod opieką nauczyciela zawodu Marty Augustynowskiej. Miesięczną praktykę realizowały w hotelu Honorata w Paralia Katherini na Riwierze Olimpijskiej, która jest jednym z najładniejszych regionów Grecji, z widokiem na przepiękne krajobrazy gór Olimp oraz zatokę Morza Egejskiego.

Praktyki rozpoczęły od przygotowania tradycyjnej greckiej kawy frapee, zwiedzania hotelu i przywitania się z Morzem Egejskim. Praca w hotelu była zaplanowana na cały miesiąc, ale możliwość codziennego pobytu na plaży i kąpieli w ciepłym morzu oraz poznawanie innej kultury bardzo zachęcały do przeżycia przygody w greckich klimatach.

Podczas miesięcznego pobytu uczennice zwiedzały Grecję. Wycieczkę do Narodowego Parku Olimpijskiego rozpoczęły od zwiedzania Litochoro – górskiej miejscowość, która stanowi ostatni przystanek przed zdobywaniemnOlimpu. Tu zaczyna się najbardziej znany szlak na szczyt Mitikas – 2917 m. n.p.m. Podczas wędrówki odwiedziły klasztor Agiou Dionisu oraz podziwiały prawdziwe piękno Olimpu. Spacer przepięknym kanionem Enipea do wodospadów Zeusa Withos pozostanie na zawsze w ich pamięci. Kolejną atrakcją turystyczną był światowy unikat jakim są „Wiszące klasztory”. Wyjątkowe monastery wzniesione na niedostępnych skalnych turniach wzbudziły podziw i zainteresowanie historią ich powstania. Pierwszy klasztor wzniesiono tu w 1336 r., a swoją świetność przeżywały w XVI w. Do dnia dzisiejszego przetrwało tylko sześć klasztorów: cztery męskie i dwa żeńskie.

W czasie praktyki dziewczęta podzielone na grupy zajmowały się przygotowywaniem i podawaniem śniadań, sprzątaniem pokoi, dyżurami w recepcji, wykonaniem procedury check in przyjęcia grupy do hotelu, odbieraniem emaili, przygotowywaniem ofert pobytów oraz pomocą w przygotowywaniu i wydawaniu obiadów i obiadokolacji. Praca w takich wysokich temperaturach była bardzo męcząca, ale za to czas wolny wykorzystywały na kąpiele w morzu i plażowanie oraz na spacery po urokliwym miasteczku.
Właściciele hotelu Honorata często robili praktykantkom niespodzianki. Jedną z nich był konkurs na najlepiej przygotowany zestaw śniadaniowy. Niezależne jury, w składzie którego byli również goście hotelowi, wyłoniło najlepszy zestaw i konkurs wygrała Agata otrzymując nagrodę w postaci Smartwach’a.

Dodaj komentarz